YouTube, Müzik Etiketleriyle Yapay Zeka Müzik Araçlarını Eğitmek İçin Görüşmeler Yapıyor
Geçen yıl Charli XCX, John Legend ve T-Pain gibi ünlü sanatçıların tarzında müzik üreten bir yapay zeka özelliğini piyasaya süren YouTube, şimdi büyük müzik plak şirketlerinden daha fazla müzisyeni klonlamalarına izin vermelerini istiyor. Financial Times‘a göre, Google’ın sahip olduğu video platformu, şarkılarını yasal olarak yapay zeka müzik araçlarını eğitmek için lisanslamak karşılığında Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment ve Warner Records’a “toplu para ödemeleri” teklif ediyor.
YouTube, Yapay Zeka Müzik Araçlarını Geliştirmek İçin Müzik Lisanslarını Hedefliyor
YouTube, Financial Times‘a, test aşamasında sadece on sanatçı tarafından desteklenen Dream Track‘i genişletmeyi düşünmediğini ancak “diğer deneyler hakkında plak şirketleriyle görüşmeler yaptığını” doğruladı. Rapora göre platform, bu yılın sonlarında piyasaya sürmeyi planladığı yeni yapay zeka araçlarını eğitmek için “düzinelerce” sanatçıdan müzik lisanslama hedefliyor. YouTube’un bu lisanslar için ödemeye hazır olduğu ücret açıklanmadı, ancak raporda bunların muhtemelen telif hakkı tabanlı anlaşmalardan ziyade tek seferlik ödemeler olacağı söyleniyor.
Sanatçılar ve Plak Şirketleri Endişeli
Ancak, hem sanatçılar hem de onları temsil eden plak şirketleri ikna edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Sony Music, yapay zeka şirketlerini içeriğinin “yetkisiz kullanımı” konusunda geniş çapta uyardı ve UMG, yapay zeka tarafından üretilen müzik için yetersiz koruma nedeniyle tüm müzik kataloğunu geçici olarak TikTok’tan çekmeye istekliydi. Bu durum, lisans görüşmelerinin başarısız olmasına yol açtı. Ocak ayında, Billie Eilish, Pearl Jam ve Katy Perry dahil 200’den fazla sanatçı, teknoloji şirketlerini yapay zekayı “insan sanatçıların haklarını ihlal etmek ve değerini düşürmek” için kullanmaktan vazgeçmeye çağırdı.
RIAA Yapay Zeka Müzik Şirketlerine Karşı Davalar Açıyor
Bu görüşmelerin haberi, Sony, Warner ve Universal gibi plak şirketlerini temsil eden Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği’nin (RIAA), üretici yapay zeka müziği alanındaki en büyük iki şirkete ayrı telif hakkı ihlali davaları açmasının hemen ardından geldi. Plak şirketleri, Suno ve Udio’dan çıkan ürünlerin, “ses kayıtlarının büyük ölçekte yetkisiz kopyalanması” kullanılarak üretildiğini iddia ediyor ve RIAA, ihlal başına 150.000 dolara kadar tazminat talep ediyor.